Válassza az Oldal lehetőséget

Fakír a saját jótevőjét is megkárosíthatta

Fakír a  saját jótevőjét is megkárosíthatta

Fakír a zászlajára Takáts Gyula nevét tűzte és a költő munkásságára fűzte fel az irodalmi karrierjét is. De ez nem akadályozta meg abban, hogy többek szerint jótevőjét is megkárosíthatta.

Az egyre öregedő és kiszolgáltatottabb költő bizalmát kihasználva többen állítják, hogy elvitte a híres Bacchus könyvének eredeti példányát. A mű értéke felbecsülhetetlen és egy aukción bizonyára több tízmillió forintot is adnának érte.

Takáts Gyula úgynevezett Bacchus könyve tulajdonképpen egy napló, amelyet saját rajzaival illusztrált és élete eseményeit jegyezte fel benne. Ám Gyula bácsi naplója egyszer csak eltűnt, és hiába kereste mindenhol, sehol sem találta. Egyre nyilvánvalóbb lett, hogy valaki ellopta a féltve őrzött könyvét.

A költő egyébként bizalmatlan volt az idegenekkel, és nem nagyon fogadott vendégeket. Ez a Bacchus könyv azért is felbecsülhetetlen értékű, mivel az akkori irodalmi élet szinte minden alakja dedikálta a könyvet.

Gyula bácsinak Becehegyen volt birtoka, Szigliget közvetlen szomszédságában. Itt található a méltán híres alkotóház, ahol számtalan író és művész fordult meg télen-nyáron, és közülük igen sokan átugrottak Becehegyre, egy kis baráti beszélgetésre. Borozgatás közben pedig sokan emlék gyanánt saját kezűleg írtak a könyvbe mókás szövegeket. Emiatt vált ez a könyv irodalmi ereklyévé.

Eltűnt, de csodásan meglett

Na tehát, ez a könyv tűnt el. A költőt mindenki igyekezett megvigasztalni, de nem lehetett, mert a könyvben pótolhatatlan emlékek hosszú sora volt. Takáts bátyánk vigasztalhatatlan volt és mindenkinek elmondta bánatát. Úgy tűnik, hogy aki elvitte, az is tudomást szerezhetett róla. Ez a valaki pedig időközben arra is rájött, hogy a Bacchus könyvvel nem tud mit kezdeni. Ez olyan egyedi és semmi másra nem hasonlító mű, hogy képtelenség eladni, vagy bármi mást kezdeni vele. Vagyis annak, aki elvitte, idővel leeshetett a tantusz, hogy a könyvvel csak a bajt hozza a saját fejére.

Fakír találta meg

Történt ekkoriban, hogy Fakír vitte le kocsival Becehegyre az írót. Amíg Gyula bácsi kulccsal matatott a bejáratnál, addig ő a kerti kőasztal körül sündörgött és egyszer felkiáltott: Nézd csak Gyula bátyám, mit találtam! És láss csodát, ott volt a könyv az asztalon, amit előtte már ezerszer megnéztek, de nem volt ott.

Gyula bácsi persze nagyon megörült, de egyértelmű volt, hogy a Fakír megjátszotta azt, hogy “megtalálta.”

Persze Takáts Gyula ekkor már idős volt, de nem hülye. Tudta, hogy mi történt. Bizalmas családi körben többször kijelentette, hogy tudja ki vitte el a Bacchus könyvét.

Üröm az örömben, hogy sajnos nem lett meg minden oldal, mert az összefűzött lapok közül jó néhányat kiemeltek. Talán tíz dupla oldal még mindig annál van, aki akkor elvitte. Ki tudja, azokon a lapokon kinek az aláírása volt. Az ilyen dolgok aukciókon milliókat érhetnek.

(A történet az ügyet jól ismerő tanúk elmondása alapján jegyeztük le. Érthető módon a forrásaink nem kívánják kilétüket felfedni.)

Válaszolj

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi hozzászólások