Válassza az Oldal lehetőséget

Kincskereső Fakír titkos élete

Kincskereső Fakír titkos élete

Fakír, az összellenzéki jelölt, szívesen tetszeleg a joviális egyetemi professzor szerepében, akit csak a szép és nemes dolgok érdekelnek.

Eljátssza a “szenvedélyes kaposvári lokálpatrióta” szerepét és hangsúlyozza, hogy ő csak a város és annak lakóinak boldogulásáért dolgozik. Elsőre ez annyira, de annyira meghatónak tűnik, hogy legtöbben el is felejtik feltenni azt a kérdés, hogy valójában ki is ez az ember, aki most a Demokratikus Koalíció színeiben tör a hatalom csúcsai felé.

Egy cikksorozatban azt kívánjuk bemutatni, hogy ez az alak mennyire jól leplezi valódi énjét. Valójában mindig is kíméletlen és pénzéhes karrierista volt, akit soha nem érdekelt mások sorsa, csak saját maga boldogulása számított neki. Bemutatjuk, hogy pártársaival milyen alapítványi hálót hozott létre, amelyből a politikai céljait finanszírozza és amihez fedősztoriként az irodalomtudományt használja fel.

Az immár képviselőjelölté avanzsált Fakír szakmai és pénzügyi karrierjét alapvetően Takáts Gyula költő és filozófus életművének tanulmányozására fűzte fel. Nagydoktori értekezését “Takáts Gyula, mint prózaíró” címmel készítette el, ennek minőségét és tudományos értékét ebben a cikkben nem kívánjuk megítélni. Számunkra az a fontosabb szál, hogy mire használta fel Fakír a kaposvári kötődésű költőfejedelem, Takáts Gyula nevét.

Az első alapítvány

A Somogy-megyei Tabon született költő példaképe közismerten Berzsenyi Dániel volt, és még életében létrehozta a nevét viselő társaságot, illetve alapítványt. A Berzsenyi Alapítvány elnöke a 2000-es években Pomogáts Béla műkritikus volt, aki híresen baloldali elkötelezettségű értelmiségi volt. Ekkoriban uralkodott Magyarországon a Gyurcsány-Bajnai kormány, és a baloldali fontos elvtársaknak, így Pomogáts Bélának is arany idők voltak ezek az évek.

Megszerezte többek közt a Berzsenyi Dániel Irodalmi Alapítvány ellenőrzését, amely a “legjobban feltőkésített” szervezet volt a sok közül. Ömlött ide a baloldali kormányok pénzügyi támogatása, amit persze “megfelelő célra” fordítottak.

Irdatlan pénzeket fizettek ki kamu pályázatokra, vagy adtak támogatást baloldali politikusok családtagjai számára. A mi barátunk, Fakír, természetesen a kedvezményezettek közt volt. Persze ő csak kisfiú volt, és az ő pénze meg sem közelítette a nagymenők által zsebre vágott összegeket, de azért nem panaszkodhatott ő sem.

Legendák keringenek olyan ügyletekről, hogy több milliós pályázatot nyert számítógép vásárlására, de továbbra is régi gépét használta. Ez például annyira szembetűnő volt, hogy egymástól függetlenül két forrásunk is megerősítette.

Egy másik alapítvány

Az eközben már igencsak korosodó Takáts Gyulát egy másik ügyben is felhasználták. A mahinációjukat úgy folytatták, hogy közben a költő-filozófus családját teljesen kihagyták mindenből. Takáts még a halála előtt létrehozta a nevét viselő és a szellemiségét megőrizni kívánó Takáts Gyula Irodalmi Alapítványt. Ennek kuratóriumában szintén helyet kapott a mi hősünk, az állítólagos irodalomtörténész és hivatásos szerencsevadász.

Tehát létrejött két alapítvány, amelyek szorosan együttműködtek Takáts Gyula révén. Termelték és tisztára mosták a pénzt az akkori balos politikusok számára, akik jórészt még nem is voltak kaposváriak, hanem jobbára budapestiek.

Következő cikkünkben innen folytatjuk majd a történetet, a felszínen csak a szépségnek és a tudásnak élő Fakír sötétebb oldalának ismertetését.

Válaszolj

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi hozzászólások