Válassza az Oldal lehetőséget

EZÉRT TÁMOGATTA A FÜGGETLENNEK MONDOTT KÖZGAZDÁSZ AZ ADÓELKERÜLŐ HORVÁTH ÁKOST – EXKLUZÍV INFORMÁCIÓ!

EZÉRT TÁMOGATTA A FÜGGETLENNEK MONDOTT KÖZGAZDÁSZ AZ ADÓELKERÜLŐ HORVÁTH ÁKOST – EXKLUZÍV INFORMÁCIÓ!

Meglehetősen furcsa magánlevelezésbe nyerhettünk betekintést: egy olvasónk megküldte lapunknak azt a levélváltást, amelyet 2019-ben folytatott az akkori összellenzéki polgármester-jelölt mellett felszólaló Bod Péter Ákossal. Kiderült: bár a neves közgazdász tudott Horváth Ákos adóelkerüléséről, politikai okokból mégis mellette kampányolt. Ma sincs ez másképpen!

„Önnek teljesen igaza van abban, hogy a közszereplést vállaló legyen a lehetőségekhez képest feddhetetlen, és legyen mentes a jogszerű, de nem etikus ügyektől is. Persze nem vagyok naiv, elég kevés vállalkozó menne át persze az ilyen teszten” – válaszolta olvasónk levelére Bod Péter Ákos közgazdász, amikor az egyébként baloldalt támogató levélíró értetlenkedését fejezte ki a közgazdász szerepvállalása kapcsán.

Az adóelkerülő polgármester-jelölt és a politikailag motivált közgazdász 2019-ben. Forrás: Horváth Ákos Facebook-oldala

 

A levelezésből kiderül, hogy Bod Péter Ákos az akkori felkérés előtt jobban utánanézett a DK, az MSZP, a Momentum, az LMP és a Jobbik által támogatott Horváth Ákosnak, akit addig csak futólag ismert vállalkozói rendezvényekről. Aztán beszélt is a jelölttel az adóelkerülésről, arról, hogy egyik cégét azért jelentette be az adóelkerülők paradicsomának számító Újlengyelbe, hogy ne kelljen Kaposváron iparűzési adót fizetnie.

Hogy mindezek ellenére mégis miért vállalta a kampányolást? Nos, erre is választ adott a függetlennek beállított közgazdász.

„Ne feledje, hogy a meghívóm az ellenzéki pártok által támogatott jelölt, és én nyomós okokból gondolom úgy, hogy az immár állampárti jellegű berendezkedés felé csúszó Magyarországon nagy szükség van ellensúlyra, és olyan emberekre, akik vállalják a kiállást a nyilvánvaló kockázatok ellenére. Jól működő demokráciában a közszereplők gyengeségeit, gyarlóságai, hibáit a szabad sajtó, a politikai vetélytársak, a kritikus közélet fórumai felszínre kerülnek.”

Jól értik az olvasók: Bod Péter Ákos a Fidesszel szembeni ellenérzései miatt hunyt szemet Horváth Ákos „jogszerű, de nem etikus ügye”, az adóelkerülése felett, s a sajtóra, illetve a nyilvánosságra bízza a számonkérést.

Olvasónk szerint az eset annál is kínosabb, mert a közgazdász 2013-as doktori értekezéséből kiderül, mi a véleménye az adóelkerülésről és arról, hogy annak milyen veszélyei lehetnek abban az esetben, ha a társadalom normának fogadja el.

A Bod Péter Ákost megkereső, akkor még baloldallal szimpatizáló férfi szerint Horváth Ákos úgy állítja be, mintha teljesen rendben lenne az, amit tesz. Ezért a közgazdásznak is feltette a kérdést: vajon ezzel a gyakorlatával mit üzen a hatezer kaposvári vállalkozásnak? Mire biztatja azokat? És mi lesz így a kaposvári költségvetéssel?

Erre azonban már nem kapott választ Bod Péter Ákostól, aki ettől kezdve mély hallgatásba burkolózott. Dacára annak, hogy korábban ő is úgy vélekedett, egy város működtetését nem lehet az uniós fejlesztési forrásokra alapozni. Sokkal inkább a helyi gazdaságra, amely az iparűzési adó kivonásával bizonyosan képtelen lesz betölteni az egyik legfontosabb szerepét, s ezáltal forráshiányossá teheti a város gazdálkodását.

Olvasónk a 2021-es előválasztás idején ismét levelet írt Bod Péter Ákos, jelezve, ismét nagyot csalódott, amiért a közgazdász ismét amellett a Horváth Ákos mellett kampányolt, aki „elcsalta a pénzt a várostól, amelyikben élünk!”

Kérdései ezúttal is pusztába kiáltott szavak maradtak, így most olvasóinkra marad azok megválaszolása:

Milyen példát mutat a helyi vállalkozóknak Horváth Ákos? Mindenki vigye a cégét Újlengyelbe? Miből lesz Kaposváron adóbevétel így?

 

Forrás: Kaposvár Most

Válaszolj

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi hozzászólások