Válassza az Oldal lehetőséget

Kudarc volt az előválasztás a baloldal számára

Kudarc volt az előválasztás a baloldal számára

A baloldal hiába fektetett óriási energiákat az előválasztási projektjébe, a jelek szerint nem nőtt, hanem esett a támogatottáguk.

Míg a Fidesz-KDNP októberben a teljes népességen belül mintegy 45 százalékra erősödött, a baloldali összefogás 37 százalékra zuhant a Társadalomkutató Intézet adatai szerint.

Látható, hogy az előválasztás kudarcos volt a Gyurcsány Ferenc által vezetett baloldali összefogás számára, hiszen a teljes népességen belül az augusztusi 42 százalékos támogatottságukhoz képest októberre öt százalékpontos visszaesést tapasztalhatunk.

Vélhetően a kiábrándult baloldali szavazók erősítik a bizonytalanok táborát, melynek aránya az augusztusi 13 százalékról októberre 2 százalékponttal növekedett (15 százalék).

Az eredményen nem is lehet csodálkozni, hiszen mindent megtettek saját lejáratásukra: a szervezési hibáktól hemzsegő előválasztás, a háttéralkukkal megvezetett választók haragja, a nyilvánosság részére is kiteregetett belső konfliktusok, továbbá, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között lejátszódó „vissza nem lépési” verseny mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy októberre 5 százalékpontnyi kormánykritikus szavazó ábrándult ki a baloldalból.

Erre az eredményre azonban számítani lehetett, ismerve a magyar baloldali politikai szereplőket – akik egymásban sem bíznak – hiszen bármilyen formátumban szövetkeznek is, mindig marakodás és egymás beszántása a következmény.

Válaszolj

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi hozzászólások