Válassza az Oldal lehetőséget

Ki kit zár ki? Böszme is törpeként kezdte

Ki kit zár ki? Böszme is törpeként kezdte

Olyan ez az egész, mintha az óvodában játszanánk a demokráciát! (Bocs, ovisok!) Mert ez az előválasztósdi rendben van (persze nincs rendben, de ezt most hagyjuk), de az ebben való részvétel senkit nem hatalmazott fel arra, hogy minősíthesse azokat, akik nem voltak benne!

Mert ez a két jog ugyanaz: joga van az adott pártnak – legalábbis egy demokráciában – benne lenni és joga van kint maradni! Az érintetteken kívül senkinek nincs joga további feltételeket szabni. Ha nem ezt teszik, akkor az ebből adódó következtetések is defektesek!

Lássuk hát! Úgy tetszik, a kis pártok egy része nem ijed meg a hangos összefogás árnyékától. És jól teszik. Többek között azért is, mert a hat összefogósból a választópolgárok jelenlegi értékítélete szerint három, de kettő biztosan kisebb támogatottsággal rendelkezik, mint akiktől – jó demokratákhoz híven – megvonnák még a választáson való indulás jogát is. Mire föl? Csak? Az LMP-től és a Párbeszédtől biztosan nincs törpébb hatalomvárományos!

A kívül maradt kis pártok azonban elszántak és azt gondolják: vannak támogatóik a kormánykritikus, illetve a hatpárti összefogást elutasító választók között is. Jól gondolják! Hol van az előírva, hogy aki nem a Fideszre akar szavazni, annak az összefogott ellenzéket kell támogatnia? Jó hogy nem kötelezik erre a szavazókat. Még erre is képesek lennének. Egyébként miért nem demokratikus az a vélekedés, hogy majd a valós választásokon kiderül, kire mennyien szavaznak, s majd az után lehet és érdemes összefogásról beszélni.

Vagy a politikában csak a méret a lényeg? S melyik az a párt, amelyik nem úgymond törpepártként kezdte? Kérdezzék csak meg a Böszmét! Ha pedig a hat párt elég erősnek érezte magát a Fidesz legyőzéséhez, akkor most mi a baj a többi indulóval? Hiszen ők elég erősek! Vagy mégsem?

Vagy mi ez a jobb-baloldali duma? Márki-Zay Péter ismerős gondolatai éppen rossz gondolattársítást juttatnak az eszünkbe, amit nem szeretnénk újra átélni. Vagy mi is ez az ellenzéki miniszterelnök-jelöltözés? Bő két hónappal a választás előtt kik is tartanak évértékelőt? Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor! Ennyi! Van még kérdés, Ildikó? S mit mond erről VargaFakír? Van, lehet önálló véleménye vagy várjuk csak a ”központi” választ, amit közöl majd az újságod, a helyi ezalényeg nevű moslékosvödör?

 

Válaszolj

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi hozzászólások