Válassza az Oldal lehetőséget

Mire számíthatunk Márki-Zay Pétertől  

Mire számíthatunk Márki-Zay Pétertől  

Miközben Márki-Zay Péter hatalmas erőkkel igyekszik elhitetni magáról azt, hogy keresztény, jobboldali és ellenzékváltó – beszédeit hallgatva szembesíthetjük saját állításaival.

A baloldal úgy próbálta meggyőzni az ellenzéki előválasztás alatt a kétkedőket – biztatva őket arra, hogy szavazzanak nyugodtan az összevissza beszélő hódmezővásárhelyi politikusra – hogy jobboldalinak állította be Márki-Zayt.

Azonban érdemes megvizsgálni, hogy milyen programban gondolkodik Márki-Zay: „bárki is lesz Magyarország miniszterelnöke, egy olyan programot fog megvalósítani, amelyben a baloldali -zöld elemek, sőt a liberálisoknak kedves fontos pontok is megvannak.

Szó sincs arról, hogy egy konzervatív kormány alakulna Magyarországon” – jelentette ki. Saját állítása szerint konzervatívan gondolkodik, de valójában nem konzervatívan cselekszik.

Az ellenzék leváltásával kapcsolatosan is felmerülhetnek bennünk alapos kétségek, mert egy alkalommal úgy fogalmazott: „Gyurcsány Ferenc elnök úr azt mondta, hogy a DK-nak lesz a legerősebb frakciója, amely a legerősebb ellenzéki frakció lesz a parlamentben. Mondtam neki, Elnök úr, könyörgöm, azon dolgozom, hogy a DK ne a legerősebb ellenzéki, hanem a legerősebb kormánypárti frakció legyen”.

Annak ellenére, hogy jobboldalinak mondja magát, Gyurcsánnyal kapcsolatban nem kritikus, az öszödi beszédről úgy nyilatkozott, hogy az egy őszinte szembenézés volt.

Összegezve tehát, az ellenzékváltó politikus egy színpadon áll az ellenzékkel, méltatja a 2010 előtti kormányzást egy személyben megtestesítő bukott miniszterelnököt, jobboldaliként pedig nem akar jobboldali programot megvalósítani. Maradt még a kereszténység, de mivel a baloldalon az erő Gyurcsánynál van, e témában is az ő világképe a meghatározó.

A DK egyébként évente veti fel az egyházak támogatásának csökkentését, amelyet Gyurcsány a kormányzása alatt meg is valósított.

A konzervativizmussal kapcsolatban érdemes ezek mellett felidézni, hogy az ellenzéki listavezető bázisát adó baloldali pártok kiállnak a meleg házasság mellett, rendszeresen próbálkoznak a könnyűdrogok liberalizációjával.

Így aztán ebből akkor sem lenne jobboldali konzervatív Márki- Zay kormány, ha azt épp maga a névadó szeretné, de az is kiderült már, hogy ő sem vágyik ilyesmire.

Kormányváltás esetén az sem biztos, hogy ő lenne az új miniszterelnök. Márki- Zay nem tudna kormányozni a legnagyobb frakciópártok nélkül, Gyurcsány Ferenc és a DK nélkül.

Válaszolj

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi hozzászólások