Válassza az Oldal lehetőséget

Hogyan lett a temetkezési vállalatból médiabirodalom Kaposváron

Hogyan lett a temetkezési vállalatból médiabirodalom Kaposváron

Egyértelmű, hogy Varga Gyurcsány Ferenc embere Kaposváron. Egy igazi DK-s, aki Somogy megyében az elmúlt évtizedek minden zavaros, néha szinte “alvilági” ügyében benne volt. Termelte a pénzt saját magának és feltehetően a felsőbb körökhöz tartozó barátainak is jutott a zsákmányból. Varga egyébként “főállásban” a helyi egyetemen tanít, de emellett rengeteg mindenben benne van a keze. 

Varga legszebb korszaka volt, amikor ő uralta Somogy Média Kft. –t, ahová csak úgy dőlt a pénz

Történetünk talán a legemlékezetesebb pénzügyi mutatványát eleveníti fel, amikor is 2002 és 2007 között a Somogyi Média Kft.-én keresztül szivattyúzhattta ki a pénzt az önkormányzattól. Ennek volt főszereplője az idén képviselőjelöltté avanzsált Varga, aki elképesztő módszerekkel intézte az általa vezetett cégek pénzügyeit. A történet teljes egészében hiteles dokumentumokon alapszik, elsősorban a Somogy Megyei Közgyűlés által lefolytatott későbbi vizsgálat jegyzőkönyvén.

A Somogy Média Kft. egy frekvenciaengedély birtokosa volt 2006-óta. Ennek a cégnek volt ügyvezetője Varga. A céget egyébként Somogy Megye Közgyűlése vette meg egy helyi vállalkozótól, amelynek Felügyelő Bizottságába közgyűlési tagokat delegált. (Ez egyébként teljesen szabálytalan volt, mert közgyűlési tagok nem tölthettek be volna ilyen tisztséget.)

Temetkezési cégből vettek rádiót

A Somogy Média Kft. eredetileg Törzsök Lajos és Törzsök Lajosné tulajdona volt, ám ők egy 2003. április 4-én kötött szerződés értelmében az önkormányzat tulajdonában lévő Somogy Megyei Temetkezési Kft.-t elcserélték a Somogy Médiára. Ügyletnek már mindjárt az elején volt egy kis szépséghibája: a temetkezési cég értéke 13,5 millió forint volt, míg a médiacég csupán 3 millió forint jegyzett tőkével rendelkezett. Bár a cégeket úgymond átvilágították, de csak a szerződés megkötése után derült ki, hogy a Somogy Médiának jelentős tartozása van (jogdíjak, a szállítók felé, stb). Az örökletes adósságok nagysága több tízmillió forintra rúgott. Ennek ellenére a baloldali többségű megyei közgyűlés hozzájárult a csereszerződéshez és még aznap 5 millió forint fejlesztési támogatást is megszavazott cégnek. (Egyébként később az önkormányzat pert indított Törzsök család ellen, amelyet végül az önkormányzat megnyert és 17 millió forint megfizetésére kötelezte a házaspárt a bíróság.)

Tehát a csereügylet után Varga birtokban érezhette magát és elkezdhette a “csendes pénzügyi alkotómunkát”.

Ezt úgy vitte véghez, hogy volt egy cége, a költői névre hallgató “Hét Domb Kft.”, amelynek szintén ő volt a vezetője. Ez a magáncég aztán elkezdett hitelt nyújtani az önkormányzati Somogy Médiának. Tette mindezt úgy, hogy a törvények értelmében a hitelt nyújtó és azt elfogadó cég vezetője nem lehet ugyanaz a személy. Ennek az az oka, hogy ilyen esetben fennáll a fiktív hitelezés lehetősége.

Gyanítható, hogy ebben az esetben sem történt valódi pénzmozgás, hanem például munkabért, vagy egyéb tartozást számoltak el hitelként. A vizsgálati jegyzőkönyv szerint ennek összege meghaladja a 14 millió forintot. Mivel mindkét cégnek ugyanaz a személy volt az ügyvezetője, így ő bármiféle ellenőrzés nélkül számlázhatott ki tetszőleges összegeket bármilyen indokkal, amelyek valódiságát nehéz bizonyítani.

Mindig elköltötték a pénzük

A Somogy Média annak ellenére, hogy folyamatosan kapott kisebb nagyobb támogatásokat az önkormányzattól és rendelkezett reklámbevételekkel, mégis folyamatosan likvidítási gondokkal küzdött. Az APEH például kétszer kezdeményezett végrehajtást a cég ellen, amit be is jegyeztek a cégbíróságon. Már önmagában az elég furcsa, hogy egy önkormányzati cég ellen kellett az adóhivatalnak eljárnia.

A Somogy Médiának nyújtott önkormányzati támogatások

Ennek alapvetően két formája a létezett: egyrészt tőkeemelés, továbbá működési támogatás. Ez összességében a később készült jelentés szerint cirka 40 millió forint volt. Ehhez jön pedig fentebb említett ügylet, amikor megszerezték a temetkezési cégért cserébe a Somogy Médiát, amely 13 millió forintot veszteséget eredményezett. Több kisebb tétellel együtt megállapítható, hogy az önkormányzatnak tetemes vesztesége keletkezett, összegszerűen több,mint 50 millió forint. És ne felejtsük el, hogy elméletileg a cégnek eközben jelentős reklámbevételei lehettek, amelyet szintén feléltek.

A vizsgálati jelentés kulcsmondata így szól: A Somogy Média Kft. jelentős veszteséget, illetve vagyonvesztést okozott a Somogy Megyei Önkormányzatnak.

Tehát a vizsgált időszakban, 2002 és 2007 között  Varga szisztematikus pénzszivattyút működtetett, pumpálta a pénzt egy olyan vállalkozásba, amely semmiféle hasznot nem termelt.

Az a jelentésből nem derül ki, hogy mire költötték ez a rengeteg pénz. A vizsgálat nem talált teljesítési igazolásokat, a cég pedig semmiről sem adott pénztárbizonylatot. Sőt pénzügyekkel foglalkozó munkatársa sem volt. Ahogy a jelentés fogalmaz: “2005-ig a törvények által előírt pénztár sem működött.” Például volt olyan 8 600 000 forintos támogatási összeg, amit az utalás napján még aznap felvettek és készpénzben fizették ki.

Természetesen a számlákhoz egyetlen esetben sem tartozott teljesítési igazolás, így mindenkinek a képzeletére van bízva, hogy kik kaptak bizonyos összegeket és vajon miért? Ezeknek az ügyleteknek a valódi tartalma ennyi idő után aligha állapítható meg, csak gyanítható, hogy politikai haveroknak nyújtottak busás támogatást. És őszintén reméljük, hogy Vargának is maradt elég jövedelem. 

Kaposvár elveszne, ha Varga győzne

Jellemző a mai magyar közállapotokra, hogy az ellenzék ilyen embert jelöl országgyűlési képviselőnek, Varga személyében, akinek ilyen dolgok vannak a rovásán. Most képzeljük el, hogy mi lesz Kaposvárból, ha ez az ember bejut a parlamentbe. Ma a város rendezett pénzügyi körülmények közt él és virágzik, szemmel látható a fejlődés az élet minden területén. Nem kell hozzá jóstehetség, hogy a mi Varga barátunk ennek a gyarapodásnak hamar véget vetne, és egyéni célokra fordítaná a város jövedelmeit. Ebben az ügyben is megmutatta, hogy egyvalamihez ért igazán, a korrupcióhoz.

Válaszolj

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi hozzászólások