Válassza az Oldal lehetőséget

Márki-Zay Péter megnehezítené a háztartások működését

Márki-Zay Péter megnehezítené a háztartások működését

A korábbi baloldali kormányokhoz hasonlóan Márki-Zay Péter beszüntetné a rezsicsökkentést, és a hatósági tarifák helyett piaci árakat vezetne be.

Az intézkedés minden magyar háztartás rezsikiadásait megnövelné, és kifejezetten nehéz helyzetbe sodorná az alacsony jövedelműeket és a családokat.

A Századvég elemzésében arra keresi a választ, hogy az eltérő típusú háztartásoknak mekkora kiadásnövekedést kellett volna elszenvedniük az előző hónapban, ha a szolgáltatók tarifáikat hatósági helyett piaci árszabás alapján kalkulálták volna.

Egy magyar háztartás átlagosan havi 9 ezer forintot – összes kiadásainak 4 százalékát – költi villamos energiára és 13 ezer forintot – kiadásai 5 százalékát- földgázra. A mögöttünk levő időszak emelkedő energiaárainak következményeképpen a piaci árszabás bevezetése a hatályos tarifákat októberben az áram esetében 2,6-szorosára, a földgáz esetében 3,2-szeresére emelte volna, amely egy mindkét terméket fogyasztó átlagos háztartásnak majdnem 44 ezer forintos többletköltséget jelentene.

A két termékre költött összeg aránya a háztartások összesített havi kiadásából 9 százalékról 26 százalékra emelkedett volna. A rögzített árak leépítésével háztartások százezrei válnának energiaszegénnyé, amely társadalmi feszültségeket szülhetne. Magyarországon a lakossági rezsidíjak hatóságilag rögzítettek, emiatt – más európai országokkal ellentétben – a mostani energiaválság okozta áremelkedés nem befolyásolja a hazai háztartások földgáz- és villamosenergia- árait, így azok továbbra is a legalacsonyabbak az Európai Unióban.

Válaszolj

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi hozzászólások